Apple aj Facebook napadli čínski hackeri

20.02.2013 Celý región

Boston/San Francisco 20. februára (TASR) - Hackeri, ktorí napadli počítače spoločnosti Apple, sú tí istí, čo napadli aj sociálnu sieť Facebook. Podľa vyjadrenia spoločnosti Apple však pravdepodobne neukradli žiadne informácie.

Facebook v piatok oznámil, že neznámi hackeri z Číny uskutočnili dômyselný útok pomocou infiltrácie do laptopov zamestnancov spoločnosti, pričom nedošlo k strate žiadnych dát.

Spoločnosť Apple, ktorá spolupracuje s políciou na vystopovaní hackerov, pre agentúru Reuters uviedla, že cieľom útoku sa stal iba malý počet služobných počítačov. Proti tejto zákernej hrozbe sa Apple hodlá brániť zavedením svojho nového softvéru.

Kybernetická kriminalita je v súčasnosti na vzostupe. Americký prezident Barack Obama pri svojom minulotýždňovom prejave o stave Únie vydal právny príkaz na zvýšenie ochrany kľúčových infraštruktúr krajiny pred hrozbou kybernetických útokov.


Za kybernetickými útokmi na americké počítače stoja čínski hackeri

Hackeri čínskej armády dlhodobo vykonávali rozsiahle útoky voči počítačovým systémom v USA. Vo svojej správe to uviedla americká spoločnosť Mandiant Intelligence Centre (MIC), ktorá sa špecializuje na kybernetickú bezpečnosť.

Experti MIC zhromaždili a publikovali 3000 dôkazov o aktivite čínskej skupiny s označením APT1. Tá podľa nich pravdepodobne stojí za veľkou špionážnou kampaňou, ktorej cieľom sa stali americké počítače.

"Táto skupina je jednou z desiatok podobných hrozieb, ktoré naša spoločnosť sleduje a čo do množstva odcudzených informácií, je jednou z najúspešnejších. Hackeri pravdepodobne patria k šanghajskej Skupine 61398, spadajúcej pod čínsku Ľudovú oslobodeneckú armádu," uvádza MIC.

"Nadišiel čas priznať si, že hrozba pochádza z Číny. Našou úlohou bolo efektívne pripraviť bezpečnostných profesionálov na boj s týmito hrozbami," konštatovala MIC.

Čínske ministerstvo zahraničných vecí obvinenia odmietlo a označilo ich za nepodložené. "Nepodložená kritika je nezodpovedná a nepomôže nič vyriešiť," uviedol hovorca ministerstva Chung Lej.

Hovorca ďalej podotkol, že Čína je odhodlaná bojovať proti kybernetickému zločinu, pričom zdôraznil, že jeho krajina je sama "veľkou obeťou" hackerských útokov. Čínski vládni experti podľa hovorcu odhalili 73.000 IP adries zapojených do útokov na 14 miliónov počítačov v Číne, pričom väčšina z nich bola vedená práve z USA.
 

Vyberte región